FN belyser modeindustrins fula baksida.

Posted by Elisabeth Gudmundson on

Visste du att klädproduktionen fördubblats mellan år 2000 till 2014? Samtidigt används dessa kläder allt mindre innan de slängs. I snitt köper svensken 14 kg textilier varje år och slänger ungefär 8 kg, i Malmö slänger vi i snitt 10 kg per person!
Mode- och skoindustrin skapar 20% av allt det förorenade avloppsvattnet. Att kläd- och skoproduktionen står för 8% av all CO2 utsläpp. Och varje sekund kör en sopbil med kläder som ska brännas eller grävas ner. I många länder läggs fortfarande kläder på deponier där de förmultnar och genererar ännu mer CO2 utsläpp.
Bild: World Resources Institute
Nu har FN satt problemet på sin agenda och menar att textilindustrin är den näst mest förorenande industrin efter oljeproduktionen. (Jag har hört många ifrågasätta detta, men även om den är den 5:e mest förorenande så är det illa nog.) Du har säkert hört siffrorna; 7500 liter vatten för att producera ett par fuljeans. Underbart nördiga MUD Jeans har tillsammans med BlueDot räknat ut att de använder 1554 liter vatten till ett par MUD Jeans, alltså 78% mindre!

Tyvärr menar FN att konsumenterna ska förändra sitt beteende och hyllar hållbara influencers. Visst är det viktigt med förebilder som förespråkar hållbarhet, men för att förändra textilindustrin krävs kraftåtgärder!
Jag har tjatat om det här i många år. Här är några förslag:
  • Förbjud alla kemikalier som är förbjudna inom EU globalt. Visste du att det är förbjudet att tillsätta silver i kläder inom EU, men att det är OK att importera kläder med tillsatt silver! Silver som sedan hamnar i vårt vatten.
  • Krav på vattenrening i alla fabriker.
  • Levnadslöner och vettiga anställningsavtal.
  • Straffavgifter vid utsläpp - det måste kosta att skita ner. Allt enligt environmental full-cost accounting principen.
De märken som vi köper kläder från producerar enligt ovan och ja, dessa plagg är dyrare än de stora kedjorna, men inte dyrare än många andra icke-hållbara designmärken. Den snabbaste lösningen på överproduktionen och överkonsumtionen är såklart att vi köper färre plagg. 
Här kan du läsa artikeln från FN: https://news.un.org/en/story/2019/03/1035161?
P.s Precis när jag skrivit klart det här inlägget dök det upp ännu en artikel om kemikalier i våra kläder. Denna gång om flourerade ämnen som kostar oss 52-84 miljarder euro (!!!) inom EU. Och skapar stora problem för vår hälsa och miljö. Läs den här:
Mer info om den fula delen av modeindustrin (instämmer i det mesta förrutom att vattenförbrukningen inte är nyanserad):  https://www.weforum.org/agenda/2019/01/by-the-numbers-the-economic-social-and-environmental-impacts-of-fast-fashion?
Nojar du över kemikalier? Lär dig mer och börja rensa ut. Här är en liten guide http://www.couragemagazine.se/?page_id=1037 d.s